mandag 8. juni 2009

Jord under neglene

I dag har jeg gitt meg i kast med komposten. I tre år har vi stått og vurdert den mens vi har klødd oss i hodet. Hvert år har vi kommet frem til samme avgjørelse, nemlig å utsette avgjørelsen til neste år... Dette året har vi hoppet i det og gjort noe med det!


Reir til squash'en
Nå skal jeg ikke være så frekk at jeg tar hele æren for det som er blitt til et squash-bed, for Cilje gjorde en imponerende innpakningsinnsats i fjor. Dagen begynte med operasjonshansker, og under disseksjonen av komposten fant jeg uttallige hagehansker, en pakke med tau, plast, en sneip og diverse spor tilbake til våre novisedager blant jord, pinner, snegler og den forbaskede bjørnekjeksen. Jeg hakket og vendte jorda, la i ny jord og gjødsel og dekket den til slutt med sort fiberduk. Nå må vi bare vente til squashplanten er blitt litt større før vi planter den ut, for når den når en viss størrelse blir stengelen så trevlete at sneglene ikke vil spise den lengre.

Squashplanten - som vi ruger på - er ikke "hjemmesnekret", men kjøpt på Stend gardsbutikk. Vi måtte til slutt sjekke ut ryktene som går i parsellen om dette "himmelriket", og vendte hjem med masse stiklinger, blant annet rødbeter, broccoli, rosenkål, grønn squash og jordbærplanter. Så utrolig enkelt! Mye lettere enn å forkultivere selv. Skjønt de enorme opplagene våre har fungert som idiotbuffer slik at vi bare kan erstatte det som forsvinner underveis- noe vi har en del erfaring med.

Sex it up med stauder
Vi har bestemt oss for å satse litt på blomster, for det ser så utrolig trist ut på plassen vår i forhold til de andre hagene som bugner og svulmer av farger og dufter. Vi hadde nemlig besøk av en krass kritiker i helgen som mente at parsellen vår så ut som en grusplass - det kan vi ikke ha på oss! Sporenstreks gjorde vi om ett av de store bedene våre til blomster, dvs. stauder, og håper de skal bre seg utover og skjule alle skavanker som et glamourfilter.

Lysende jordbærutsikter
Vi har kjøpt nye jordbærplanter, for fjorårets avlegger var borte vekk. Vi bomma ved å plante avstikkere av jordbærplantene på høsten- for det skal man selvfølgelig gjøre om våren... Ihvertfall- nå begynner vi på ny start, med store fine planter fra Stend. Vi plantet de i helgen, men fikk et tips i dag om at vi burde vende på jorda og blande inn litt ny jord, fordi det som er der er så leirete. Ingen gjødsel, for da blir det mer blader enn bær. God jord er altså alfa omega! Det er liksom ingen snarveier som funker på de 25kvm meterne våre, bare hardt arbeid og god gjødsel- æsj og huttetu!

Fikk også vite at en plante skal kunne gi samme vekt som en potetplante - lurer på om det var 0,5 kg eller kan det ha vært 1,5 kg? Jess Cilje - er det er sommerens mål? Fem planter x 1,5 gir 8,5 kg jordbær- tror jeg avlyser alle feriereiser for å momse jordær i hagen.... Høres for godt ut til å være sant, og all erfaring tilsier at da er det gjerne det....

1 kommentar:

  1. Vi må leie inn billig arbeidskraft som kan plukke og sylte for oss mens vi er på ferie! Cilje

    SvarSlett